Wietpas

14 Mei 2012




Per 1 mei is de wietpas in het Zuiden van Nederland ingevoerd. Nu al, krap twee weken na dato, zijn de gevolgen precies zoals voorspeld door de tegenstanders.

Straatcriminaliteit is in alle drie provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant geëxplodeerd. In Pownews stond een straatdealer grijzend met strak opgerolde biljetten te wapperen: de opbrengst van een dag – en minstens een maand salaris van u en mij. Twee dagen later werden twee jonge studentes gepakt die zeiden geïnspireerd te zijn geraakt door de aflevering. De verwachting is dat er spoedig Marokkaanse wietbendes zullen ontstaan.
De horeca en de middenstand in Maastricht en Venlo klagen: ook hun omzet is gekelderd; blijkbaar consumeerden de wiettoeristen – hoe onverwacht – andere dingen naast hun portie hash. Dingen die wel legaal zijn en waarvan de verkoop de overheid spekt en de economie laat draaien, twee aspecten die niet onwelkom zijn in regio's ver van de bloeiende randstad.
Inwoners van de zuidelijke provincies weigeren vooralsnog massaal zich te laten registreren als drugsgebruikers. Je kan het ze niet kwalijk nemen. Ze reizen nu naar Nijmegen en andere steden net buiten het wietpasgebied om hun grammetje hash te halen. Dat zijn de braafste onder hen. De rest maakt noodgedwongen gebruik van de diensten van malafide dealers.

In Tilburg wilden deze week een paar Belgen wiet kopen bij coffeeshop Grasscompany. Ze werden voor de deur belaagd door 5 verschillende Marokkaanse straatdealers. Ze slaan ze van zich af en bereiken de toog, alwaar ze geweigerd worden. De zuiderburen besloten aangifte te doen van discriminatie bij het politieburo maar dat mocht niet van de agenten.

Wiet kopen was en is sowieso een illegale handeling. Nu is er een GBA-uittreksel nodig om je te laten inschrijven bij coffeeshops - om iets illegaals te doen dus. Zie het als steekpenningen: je betaalt de overheid om weg te kijken. De regering is willens en wetens medeplichtig aan je illegale activiteit.

Nixon is in de jaren zeventig de War on Drugs begonnen: de Russen waren geen noemenswaardige vijand meer, hij had behoefte aan een nieuwe. De standpunten van toen zijn de standpunten van nu, daar is niets aan veranderd. Het CDA heeft de wietpas aangejaagd, op grond van hun middeleeuwse idealen die de overheid veel geld zullen kosten (naast inkomstenderving via instorting van het toerisme ook de 52% inkomstenbelasting die de staat standaard op de coffeeshops int) en grote problemen zullen opleveren. Zelfs Franse conservatieve burgemeesters van de banlieues waarschuwen Nederland voor de desastreuze gevolgen die het om zeep helpen van het gedoogbeleid zullen hebben.

Nederland, dat zich de voorhoede van moderniteit mocht noemen, zwijgt in alle talen. Er komt geen opstand. Mensen schikken zich. Kritiek moet van een enkeling uit het buitenland komen: miljardair Richard Branson bestempelt openlijk de wietpas als “een stap terug”.

In het licht van alle effecten die de nieuwe wet de afgelopen twee weken heeft veroorzaakt kun je stellen: de wietpas haalt 020 nooit. Hopelijk.



Op AT5.nl en Kutbinnenlanders gepubliceerd.

- Aanraders -