Het eindexamen

26 Maart 2015



Rosenmöller komt met een hervormingsplan voor het eindexamen. Hoewel ik dit in het licht van de erbarmelijkheid van de Nederlandse procedure toejuich, heb ik toch mijn bedenkingen. Het klinkt zo ingewikkeld.
Waarom niet gewoon het gemiddelde nemen, zoals in Frankrijk?
Ik heb baccalauréat gedaan in alle vakken (dat moest destijds), met voor elk vak een andere weging. Ik had beta dus hoge weging voor wiskunde, NASC en lage weging voor filosofie, talen en zo, maar er werd dus wel in ALLE vakken getentamineerd. En daarvan dan het gemiddelde. Met een voldoende slaagde je. Het was tof.
Gym telde ook mee, voor mij geweldig want destijds übersportief (kreeg een 10 met complimenten voor mijn borstcrawl), wat ook hielp ;P Het enige wat je mocht laten vallen was Latijn en Grieks, want daar hebben ze nul waardering voor in Frankrijk. Alleen de losers die niets anders konden namen Latijn en Grieks. Als het even kon deed je beta, want daarmee bleven alle deuren open. Beta staat in Frankrijk in hoog aanzien, alfa totaal niet. Met een alfadiploma kun je niets (behalve docent Latijn of Grieks). Met een betadiploma kun je alles (behalve docent Latijn of Grieks). Nu ik Jona Lendering (van Livius en Mainzer Beobachter, check die dude!) ken heb ik trouwens enorme spijt dat ik niet Latijn tot het einde heb behouden. Latijn-expert had mij zeker gelegen, en had wat minder voeten in de aarde gehad dan Klassiek Japans en -Chinees, waar ik nul-nada-nanimonai aan heb.
Ik zie nu met lede ogen hoe mijn kinderen vakken laten vallen halverwege hun opleiding. Zo leren ze 3 keer niets. Intelligente kinderen met een gymnasiumdiploma op zak die niets van basen-zuren weten, noch van de werking van het oog, noch van filosofie... Armoedig is het.
Het voormalige Franse systeem is waarschijnlijk te duur. Volgens mij hebben ze daar ook tegenwoordig een keuzesysteem ingevoerd waarbij je vakken kan laten vallen, helaas.

- Aanraders -